'Η ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

--- Forum ενάντια στα δήθεν ---
 
Αρχική ΣελίδαΑρχική Σελίδα  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  ΦόρουμΦόρουμ  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  

Μοιραστείτε | 
 

 Η εκτροφή ζώων μολύνει το περιβάλλον

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΘΗΣΕΑΣ
Ενωμοτάρχης
Ενωμοτάρχης
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 47
Registration date : 27/02/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Η εκτροφή ζώων μολύνει το περιβάλλον   Παρ Μαρ 28, 2008 6:27 pm

Το παρακάτω άρθρο αποδεικνύει την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η ανθρωπότητα σχετικά με την εκτροφή ζώων και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Επανεξετάζοντας τον αδηφάγο κρεατοφάγο του Mark Bittman απο το New York Times
Μεγάλες αλλαγές στην κατανάλωση ενός πόρου που οι αμερικάνοι
έχουν για δεδομένο: κάτι φθηνό, άφθονο, επαρκώς και καθημερινό. Και δεν είναι το πετρέλαιο.

Είναι το κρέας.


Οι δυο πόροι έχουν πολλά κοινά: Όπως το πετρέλαιο, το κρέας είναι
επιδοτημένο από την κυβέρνηση. Σαν το πετρέλαιο, η ζήτηση του κρέατος αυξάνεται ταυτόχρονα με την αύξηση του επιπέδου οικονομικής ανέσεως παγκοσμίως, και αυτό οδηγεί τις τιμές του σε πιο ψηλά επίπεδα. Τελικά, όπως ο κόσμος ενθαρρύνεται να
μειώνει την κατανάλωση πετρελαίου, το ίδιο μήνυμα παίρνει και για το κρέας,
όσο οι συνέπειες της βιομηχανοποιημένης εκτροφής γίνονται όλο και πιο ορατές.
Η ζήτηση για το κρέας έχει πολλαπλασιαστεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια,
επειδή ο κόσμος έχει καλύτερο οικονομικό επίπεδο και από την εξάπλωση
των τεράστιων βιομηχανοποιημένων εκτροφείων. Αυτά τα εργοστάσια κρέατος
καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, ρυπαίνουν τα νερά και την
ατμόσφαιρα, και δεν χορταίνουν από την καλλιέργεια ζωοτροφών που ακόμη και
τα τροπικά δάση καταστρέφονται για καινούργια καλλιεργήσιμη γη.

Γνωρίζετε ότι η εκτροφή ζώων είναι ένας από σημαντικότερους παράγοντες των σοβαρότατων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε;

Σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2006, ειπώθηκε ότι η κτηνοτροφία παράγει περισσότερα «αέρια θερμοκηπίου» από όλα τα αυτοκίνητα και φορτηγά του κόσμου. Ο Henning Steinfeld από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Ε., ανέφερε ότι η κτηνοτροφία είναι «ένας από τους πιο σημαντικούς συντελεστές των σημερινών περιβαλλοντικών προβλημάτων».Διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, και νιτρώδες οξείδιο προκαλούν κατά το μεγαλύτερο μέρος την υπερθέρμανση. Η εκτροφή ζώων για τροφή είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές διοξειδίου του άνθρακα, και η μοναδική, μεγαλύτερη πηγή εκπομπών μεθανίου και νιτρώδους οξειδίου.

Ας αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν και σκεφτείτε πριν διαβάσετε τις παρακάτω πληροφορίες ότι η εκτροφή ζώων συμβάλει στη ρύπανση των υδάτων, του εδάφους και του αέρα γιατί τα μέσα της εκτροφής ζώων είναι μεταξύ άλλων τα αντιβιοτικά, οι ορμόνες, οι χημικές ουσίες στην βυρσοδεψία καθώς και λιπάσματα και φυτοφάρμακα για να ψεκαστούν οι καλλιέργειες των ζωοτροφών. Οι παρακάτω πληροφορίες παρέχονται από τον FAO(Οργανισμός τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ).

+Ο τομέας των εκτρεφόμενων ζώων είναι υπεύθυνος για το 9% του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που προκύπτει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά ταυτόχρονα παράγει ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο ακόμα πιο επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου. Ποια είναι αυτά;

+65% του μονοξειδίου του αζώτου το οποίο έχει 296 φορές τη δυνατότητα για παγκόσμια θέρμανση από το (CO2). Το μεγαλύτερο μέρος του μονοξειδίου του αζώτου προέρχεται από την κοπριά.

+37% του προκληθέντος από τον άνθρωπο μεθανίου το οποίο έχει 23 φορές τη δυνατότητα για παγκόσμια θέρμανση από το CO2 και παράγεται κατά ένα μεγάλο μέρος από το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών.

+64% της αμμωνίας που συμβάλλει σημαντικά στην όξινη βροχή προέρχεται από τα ούρα των ζώων.

+ Η εκτροφή ζώων χρησιμοποιεί τώρα το 30% ολόκληρης της επιφάνειας του γήινου εδάφους, κυρίως λιβάδια αλλά συμπεριλαμβάνουν και το 33% του παγκόσμιου καλλιεργήσιμου εδάφους που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της τροφής των εκτρεφόμενων ζώων.

+Στην Λατινική Αμερική ΤΟ 70% ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΣΚΗ.

+ Περίπου το 20% των λιβαδιών θεωρούνται υποβαθμισμένα λόγω της υπερβόσκησης, της συμπίεσης και της διάβρωσης.

Δείτε το αν θέλετε και σε video

https://www.youtube.com/watch?v=07j7_nix7VQ

ή σε PDF

http://www.box.net/shared/5e7aqp4y65

Η καλλιέργεια κρέατος (δεν ταιριάζει η λέξη <<εκτροφή>> όταν πρόκειται
για βιομηχανοποιημένη φάρμα) καταναλώνει τόσους φυσικούς πόρους από πολλαπλές
πηγές που είναι μεγάλος κόπος να καταγραφούν όλες.
ΕΔΑΦΟΣ
Το 25% της επιφάνειας του παγκόσμιου εδάφους χρησιμοποιείται στη βοσκή των περισσότερων από 1,3 δις βοοειδών. Συχνά λέγεται ότι η βοσκή είναι η μόνη χρήση για αυτού του είδους τα εδάφη αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, μια αποδοτικότερη και βιώσιμη χρήση θα ήταν να καλλιεργηθούν δέντρα για ξυλεία, καύσιμο και τροφή – όπως οι κελυφωτοί καρποί(καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια) και φρούτα. Το περισσότερο από το 1/3 του παγκόσμιου γεωργικού εδάφους υφίσταται ερήμωση μέσω:

- της αποψίλωσης των δασών για βοσκοτόπια,
- της υπερβόσκησης,
- της υπερκαλλιέργειας των εδαφών για να τραφούν τα εκτρεφόμενα ζώα και οι άνθρωποι,
- και της χρήσης κακών τεχνικών άρδευσης.

Το πιο τραγικό στοιχείο σχετικά με το έδαφος αφορά το δάσος του Αμαζονίου.
Ένας vegan(καθαρός χορτοφάγος που δεν τρώει αυγά και γαλακτοκομικά) – ο οποίος τρώει μόνο φυτικά τρόφιμα και προϊόντα βασισμένα σε αυτά – απαιτεί ακριβώς το 1/8 του εδάφους που απαιτείται για να θρέψει κάποιον που τρώει κρέας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τα εκτρεφόμενα ζώα μετατρέπουν μόνο το 5 - 15% της τροφής τους σε κρέας, αυγά, ή γάλα. Η ενεργειακή εισαγωγή σε καύσιμα για να παράγει τα τρόφιμα μιας ημέρας για έναν vegan είναι κάτω από 10.000 θερμίδες, ενώ είναι σχεδόν διπλή για έναν χορτοφάγο και υπέρογκη στις 34.000 θερμίδες για έναν που τρώει κρέας. Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους που χαραμίζεται τώρα για τη σίτιση των εκτρεφόμενων ζώων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλλιεργήσουμε βιομηχανικές ποικιλίες` – παραδείγματος χάριν, για να παράγουμε ανανεώσιμα καύσιμα και ίνα (κάνναβη, λινάρι, κ.λπ...)

ΝΕΡΟ

Τα εκτρεφόμενα ζώα είναι αδηφάγοι καταναλωτές νερού. Τα τρόφιμα μιας ημέρας για έναν που τρώει κρέας απαιτούν πάνω από 15.000 λίτρα νερού (αρκετά να κάνει 300 μπάνια) – έναντι 5.000 για έναν χορτοφάγο και μόνο 1.150 για ένα vegan.

ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Η βιομηχανική εκτροφή ζώων παράγει απέραντα αυξημένα επίπεδα μεθανίου, άλλο ένα αέριο του θερμοκηπίου. Τα βοοειδή που εκτρέφονται για κρέας είναι μέχρι τρεις φορές μεγαλύτερα από το φυσικό μέγεθος τους, που σημαίνει μια μεγάλη αύξηση στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν. Μέχρι ένα πέμπτο του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα παράγεται ως αποτέλεσμα της μαζικής εκτροφής ζώων για κρέας και άλλα προϊόντα. Τα εκτρεφόμενα ζώα παράγουν μεγάλες ποσότητες ούρων και περιττωμάτων – 23 κιλά ανά ημέρα για κάθε αγελάδα. Η αμμωνία και τα νιτρικά άλατα από αυτά διηθούνται στο έδαφος και το νερό της επιφάνειας, μολύνοντας τα πηγάδια και τα ποτάμια. Τέτοια ρύπανση προκαλεί τον ευτροφισμό των φυκιών, αφαιρεί το οξυγόνο από το νερό και σκοτώνει τα ψάρια. Η αμμωνία από τα αγροτικά απόβλητα συμβάλλει επίσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Αυτή αυξάνεται από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνεται μέσω του καψίματος των δασών, του μεθανίου που εκπέμπεται ως απόβλητα αέρια από τα εκτρεφόμενα ζώα –ειδικά τις αγελάδες και τα πρόβατα– και τα νιτρώδη οξείδια που απελευθερώνονται από τα τεχνητά λιπάσματα.

ΠΕΙΝΑ

Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι υποσιτιζόμενοι ή λιμοκτονούν, παρόλο που στον κόσμο παράγονται αρκετά τρόφιμα για να ταΐσουν δύο φορές τον ανθρώπινο πληθυσμό των 6 δισεκατομμυρίων.

Ακόμα το 1/3 του σιταριού που καλλιεργούμε ταΐζεται στα εκτρεφόμενα ζώα. Κανένας δεν εισηγείται σοβαρά ότι τα ζωικά προϊόντα (π.χ. κρέας, αυγά και γάλα) είναι ουσιαστικά για την υγεία.

Η εκτροφή ζώων αντιπροσωπεύει μια σπάταλη κακομεταχείριση των λιγοστών φυσικών πόρων και είναι σημαντικός παράγοντας περιβαλλοντικής καταστροφής.


Η Vegan διατροφή χρησιμοποιεί λιγότερο έδαφος, νερό και καύσιμα και είναι ευγενικότερη απέναντι στον πλανήτη και όλους τους κατοίκους του.


Είναι σαφές ότι η vegan διατροφή ωφελεί το περιβάλλον όπως ακριβώς ωφελεί τους ανθρώπους και τα ζώα.

Κλείνοντας θα μιλήσω για επανάσταση. Πιστεύω ότι το να γίνει κάποιος χορτοφάγος την σημερινή εποχή αποτελεί μία βαθύτατα επαναστατική πράξη η οποία θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην υγεία του, σωματική και ψυχική, στο περιβάλλον αφού θα το μολύνει λιγότερο και παράλληλα θα σώζει περίπου 100 ζωές το χρόνο αφού τόσο κρέας υπολογίζεται ότι τρώει ο μέσος Αμερικανός. Προσωπικά έγινα χορτοφάγος επειδή αγαπάω τα ζώα και δεν άντεχα στην ιδέα πως οι Κινέζοι τρώνε γάτες και σκύλους, οι Ιταλοί τρώνε άλογα και οι Ιάπωνες δελφίνια. Δηλαδή ένας Κινέζος θα μπορούσε να φάει την γάτα μου. Εγώ όμως πως μπορώ να τρώω το αρνάκι ή το γουρούνι; Ο διαχωρισμός σε ζώα που συμπαθώ λιγότερο ή περισσότερο δεν υφίσταται. Ή αγαπάς τα ζώα ή όχι. Επίσης πιστεύω ότι σκοπός κάθε χορτοφάγου είναι να ενημερώνει τον κόσμο όσο μπορεί τον κόσμο για τα οφέλη της χορτοφαγίας και όχι να αφορίζει τους κρεατοφάγους. Ακόμα και ένας που θα διάβαζε το κειμενάκι μου και απλά μείωνε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων θα ήταν μία πολύ μεγάλη νίκη για μένα. Γιατί κακά τα ψέματα ο αγώνας των χορτοφάγων ενάντια στο σύστημα είναι άνισος. Οι πολυεθνικές διαφημίζονται καθημερινά στα ΜΜΕ περνώντας μας τα μηνύματά τους άμεσα. Μακάρι οι χορτοφάγοι να είχαν έστω και μία εκπομπή στην τηλεόραση για να προβάλλουν τις απόψεις τους. Και μην ξεχνάμε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους πολύ γρήγορους ρυθμούς ευνοεί την κρεατοφαγία αφού τα φαστφουντάδικα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και ο ελεύθερος χρόνος μας μειώνεται καθημερινά με τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις στον εργασιακό χώρο του καθενός.

Πώς να γίνεις χορτοφάγος;

http://xortofagia.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CF%8E%CF%82%20%CE%B8%CE%B1%20%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CF%89%20vegetarian

Ο χορτοφαγικός οδηγός για όποιον θέλει να γίνει ξεκινήσει την χορτοφαγία.

http://www.box.net/shared/kgn4lc9gzt

Το βιβλίο ¨επιστροφή στη φυσική διατροφή¨ το οποίο περιέχει χρησιμότατες ιατρικές πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές έρευνες σχετικά με τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής αλλά και αποδείξεις περί του ¨μύθου¨ των οφελών της βασισμένης στο κρέας και τα ζωικά προϊόντα διατροφής.

http://www.box.net/shared/e6x06l5ph0

Χορτοφαγία- στάση ζωής.

http://xortofagia.blogspot.com/https://www.youtube.com/watch?v=07j7_nix7VQhttp://xortofagia.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CF%8E%CF%82%20%CE%B8%CE%B1%20%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CF%89%20vegetarianhttp://www.box.net/shared/kgn4lc9gzthttps://www.youtube.com/watch?v=07j7_nix7VQhttp://www.box.net/shared/5e7aqp4y65http://www.box.net/shared/e6x06l5ph0https://www.youtube.com/watch?v=07j7_nix7VQhttp://xortofagia.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CF%8E%CF%82%20%CE%B8%CE%B1%20%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CF%89%20vegetarianhttp://www.box.net/shared/kgn4lc9gzthttps://www.youtube.com/watch?v=07j7_nix7VQhttp://www.box.net/shared/5e7aqp4y65http://www.box.net/shared/e6x06l5ph0]http://xortofagia.blogspot.com/https://www.youtube.com/watch?v=07j7_nix7VQhttp://xortofagia.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CF%8E%CF%82%20%CE%B8%CE%B1%20%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CF%89%20vegetarianhttp://www.box.net/shared/kgn4lc9gzthttps://www.youtube.com/watch?v=07j7_nix7VQhttp://www.box.net/shared/5e7aqp4y65http://www.box.net/shared/e6x06l5ph0[/url]
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
Stratos
Πεντηκόνταρχος
Πεντηκόνταρχος
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 95
Ηλικία : 44
Τόπος : Εδώ
Registration date : 22/02/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η εκτροφή ζώων μολύνει το περιβάλλον   Κυρ Μαρ 30, 2008 3:46 pm

-V- αν μπορείς διόρθωσε το format της σελίδας γιατί δε διαβάζεται.

Πρέπει να φταίει μάλλον το τελευταίο link.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://alladalla.blogspot.com/
V for Vasilis
Πολέμαρχος-Ιππαγρέτης
Πολέμαρχος-Ιππαγρέτης
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 147
Ηλικία : 43
Registration date : 20/02/2008

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η εκτροφή ζώων μολύνει το περιβάλλον   Κυρ Μαρ 30, 2008 9:39 pm

Το μπάχαλο ξεκίνησε από τον Θησέα που είχε το ΙΔΙΟ θέμα σε ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ κατηγορίες.
Τα συγχώνευσα, αλλά το χάος παραμένει.
Θησέα, έσβησα το ένα μέρος που το έχεις ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://itaniepitas.blogspot.com
 
Η εκτροφή ζώων μολύνει το περιβάλλον
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
'Η ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ :: Οικολογία :: Περιβάλλον-
Μετάβαση σε: